YENİ BAŞLAYANLAR İÇİN MEDİTASYON

Meditasyonun Faydaları Nelerdir?

İlginç bir istatistik ile başlayalım: Son bir yılda özellikle meditasyon yapmaya yardımcı olan iyi yaşam ve farkındalık aplikasyonlarının kullanımı hızla artmış durumda ve bu durum birçok insanın netlik ve huzur arayışında olduğu pandemi sonrası koşullar göz önüne alındığında aslında oldukça mantıklı bir sonuç olarak ortaya çıkıyor.

Ancak meditasyon yapmaya meraklı insanların sayısı giderek artsa da, hala tam olarak meditasyonun ne olduğunu veya faydalarını bilmeyen birçok insan var. Hatta meditasyon hakkında birçok yanlış anlaşılma ve kafa karışıklıkları da var (aslında hareketsiz durmana veya tütsü dumanı ile doldurulmuş bir odada oturmana gerek olmaması gibi). Eğer meditasyonun ne olduğunu merak ediyorsan ve bu konuda biraz daha netlik arıyorsan, okumaya devam et. İşte sana meditasyonun senin için doğru zihin ve beden pratiği olup olmadığına karar verebilmen için meditasyonun basit terimlerle anlatıldığı bir rehber, iyi okumalar.

MEDİTASYON NEDİR?

"Meditasyon, basit bir odaklanma ve farkındalık pratiğidir. Dikkatin, nefes gibi basit bir şeye odaklanması pratiğidir," diyor bütüncül tıp alanının öncülerinden ve Mega-Mushroom serimizin yaratıcısı Dr. Andrew Weil. Meditasyon, bazı insanların düşündüğü gibi kendi kendine yaratılan bir trans modu ya da üçüncü boyuta yapılan bir zihinsel yolculuk değildir; aksine, bir özfarkındalık sanatıdır.

MEDİTASYONUN FAYDALARI NELERDİR?

Meditasyonun faydaları kişiden kişiye değişebilir, ancak çoğu insan daha iyi odaklanma, daha iyi uyku, azalan stres ve daha olumlu bir fiziksel ve duygusal sağlık durumu gibi sonuçlar elde edilebilir. Dr. Weil'e göre, "Meditasyon yapan insanlar endişeli olmaya ve duygusal dalgalanmalara daha az eğilimliyken, daha iyi odaklanma kabiliyeti ve işlerini daha etkili bir şekilde yürütme eğilimindeler."

MEDİTASYON YAPMAK ZOR MUDUR?

Meditasyon çoğu zaman zor değildir. Ancak zor olabilen şey, dış dünyayı dikkatten çıkarmaktır. Meditasyon odaklanmanı, özellikle nefesine odaklanmanı gerektirir. Zihninde dolaşacak ve dikkatinin dağıtabilecek birçok etkenle karşılaşacaksın (ipucu: telefonunu sessiz moda getir), ancak dikkatini tekrar kendine çevirmeyi öğrendiğinde daha kolay ve ödüllendirici bir an olmadığını fark edeceksin. Kendinle karşılaştığında soru sormaya hazır ol. Meditasyon yapmaya yeni başlayan çoğu kişi, doğru yapıp yapmadığını merak eder ancak gerçek cevap: Meditasyon son derece kişisel olduğu için doğru veya yanlış yoktur.

MEDİTASYON NE ZAMAN YAPILMALI?

Meditasyon yapmanın en doğru zamanı sana bağlıdır, ancak sabah meditasyonu en ideal zamanlardan biri denebilir. Uyanır uyanmaz meditasyon yapmak, seni başarılı bir güne hazırlar- üretkenliğin artarken ve daha pozitif bir ruh haline girmene yardımcı olur. Günün sonunda yapılan meditasyon ise zihnini yatıştırmanın ve sakinleştirmenin güzel bir yoludur.

NE KADAR SÜRE MEDİTASYON YAPMALIYIM?

"Her gün sadece birkaç dakika bile meditasyon yapmak oldukça faydalıdır." diyor Dr. Weil. Meditasyon, planlanmış bir etkinlik ya da tek başına karanlık bir odada gözlerin kapalı gerçekleştireceğin bir aktivite olmak zorunda değildir. Dr. Weil’e göre "Yürüyüş yaparken veya yemek hazırlarken de meditasyon yapabilirsin." Günlük planına bakıp araya sıkıştırabileceğin bir an bul. Örneğin gece yatmadan önce yüz maskesi yapmayı planlıyorsan, maske yaparken meditasyon yapmayı da düşünebilirsin. Daha da iyisi, Origins’in farklı doğal içeriklerle zenginleştirdiği maskelerinin arasında ruh haline uygun bir maskeyi de tercih edebilirsin. Örneğin, Clear Improvement™ Aktif Kömür Maskesi ile cildini arındırırken (aktif kömür içeriği gözenekleri arındırmaya yardımcı olur) meditasyon ile de zihnini arındırabilirsin.

MEDİTASYON NASIL YAPILIR?

İşte 5 adımlı 5 dakikalık meditasyon rehberin:

 

1. Sessiz ve rahatlatıcı bir yer bul (başlangıç seviyesi için sessiz bir yer en iyisi).

2. Gözlerini kapat ve vücudunun farkına var- oturuş şeklin ve nefes alışkanlığın da buna dahil.

3. Nefes alışına odaklanmaya başla, nefesin vücuduna girişini ve çıkışını hisset.

4. Eğer zihnin dağılırsa (örneğin, yapılacaklar listeni düşünmeye başlarsan), tekrar nefesine odaklanmaya çalış. Farkındalık bu aşamada çok önemli.

5. Nefesine odaklanmaya devam et ve ayırdığın zamanın bittiğini hissettiğinde (başlangıç için 5 dakika yeterli) gözlerini aç ve vücudunun nasıl hissettiğini fark etmeye çalış.